domingo, 6 de noviembre de 2011

L’objecte més llunyà de l’Univers

Dijous 29 d’abril de 2009,  l’observatori Europeu Austral (ESO, de European Southern Observatory), el Very Large Telescope (VLT), va demostrar que un esclat de raigs gamma (detectats la setmana anterior pel satèl·lit Swift de la NASA) van ser la prova de l’explosió de l’objecte més antic i llunyà conegut fins ara en tot l’Univers.
Els raigs gamma són grans polsos d’energia que poden durar de mil·lèsimes fins a alguns minuts. Com que allibera una gran quantitat d’energia en poc temps, són els raigs més poderosos de tot l’univers. Es diu que estan associats amb les explosions de les estrelles que es paralitzen per a formar forats negres.
Segons l’ESO, aquest incident va tenir lloc fa uns 13.000 milions d’anys, uns 600 milions d’anys després del “Big Bang”.
Els raigs gamma va ser detectat pel Swift va durar 10 segons, el qual va ser localitzat a la constel·lació de Leo. I ràpidament va ser seguit per diversos telescopis terrestres entre els quals el VLT Paranel, Xile. El qual va analitzar la radiació infraroja que es va reproduir després de la explosió per a poder establir la distància a la que s’havia produït de la Terra. Contra més lluny estigui un objecte en l’espai, la llum que emet tendeix a canviar la intensitat del color cap al vermell, és un fenomen que rep el nom de “desplaçament cap el vermell”. Doncs analitzen aquesta radiació (el resplendor dels raig gamma) es pot saber la distància en la que es va produir, que es equivalent al moment en el que es va produir. (Tot això tenint en compte la teoria del Big Bang, quan més enllà de l’univers mirem, estarem veient com era l’univers en el passat).
Aquest fet suposa ser l’explosió de raigs gamma més remota mai detectada, i alhora l’objecte més llunys descobert fins ara.
"Aquest descobriment demostra la importància de les explosions de raigs gamma en l'estudi de les zones més remotes de l'Univers", assegura el senyor Tanvir, el líder de l'equip d'observacions del VLT. Aquest descobriment en s permetrà obrir "una finestra per estudiar les estrelles més antigues i la fi de 'l’Edat Fosca' del nostre Univers", manifesta.

No hay comentarios:

Publicar un comentario