domingo, 20 de noviembre de 2011

Una estació espacial és una estructura artificial dissenyada per a ser habitada a l'espai exterior. Quan es llançada, es manté en òrbita com si fos un satèl·lit que dona voltes al voltant del seu planeta, en aquest cas la Terra.
Són usades per estudiar els efectes sobre el cos humà del vol espacial de llarga durada, i també com a plataformes per a nombrosos i prolongats estudis científics ja que la sensació de microgravetat permanent que hi ha a les estacions espacials permet dur a terme experiments i processos amb condició molt propera a la ingravidessa. LA ISS (ESTACIÓ ESPACIAL INTERNACIONAL)
  • La ISS es manté permanentment en órbita terrestre baixa a uns 260 km d'altura al voltant de la Terra.
  • A l'Estació Espacial Internacional intervenen sis agències espacials: l'estatunidenca National Aeronautics and Space Administration (NASA), la russa (RKA), la japonesa (JAXA), la canadenca (CSA/ASC), la brasilera (AEB) i l'Agència Espacial Europea (ESA - European Space Agency, però no tots els seus membres - el Regne Unit, Irlanda, Portugal, Àustria i Finlàndia han escollit no participar-hi).

Inici del projecte
Al 1985 els Estats Units volien intentar la construcció d’una estació espacial en cooperació amb altres països per per exemple amb Europa, Canadà,Japò i Russia (que va entrar el 1993) amb la funció de:
  • laboratori espacial
  • observatori permanent de la Terra i de l'espai
  • node de transport, assegurant l'estacionament de càrregues útils i de naus de transport i el llançament d'aquests cap a la seva destinació final
  • estació servei encarregant-se de l'avituallament carburant i de manteniment d'artefactes espacials
  • taller de muntatge d'estructures de gran mida
  • fàbrica permetent gràcies a la presència de l'home de desenvolupar la utilització comercial de l'espai
  • lloc d'emmagatzematge de càrregues útils i de peces de recanvi
  • base de sortida per a missions llunyanes.

Finalment el 1998 la construcció de l'estació es decideix en el transcurs d'una reunió que es manté a Washington. D'ara endavant setze nacions hi participen: els Estats Units, onze estats europeus, Canadà, Japó, Brasil, i Rússia.
El muntatge en òrbita de l'estació espacial internacional és un procés llarg ja que el llançament de les 400 tones de l'estació requerirà una quarantena de vols de la llançadora espacial americana i alguns vols dels llançadors russos que es veuran interromputs llargament dues vegades de resultes de fallades tècniques. El novembre de 1998 el llançament del mòdul rus Zarya per un coet Protó inaugura el muntatge de l'estació.

1 comentario: