jueves, 3 de noviembre de 2011

LA MATÈRIA FOSCA


En tot l’Univers hi ha una substància que els científics han anomenat “matèria fosca”. Aquesta matèria és invisible també per a les tecnologies actuals però sabem que existeix a causa de l’atracció gravitatòria que exerceix sobre la matèria visible. S’ha calculat que la matèria observable forma el 4% de la massa total de l’Univers i la matèria fosca un 23% aproximadament.


La matèria fosca fa un paper important en l’Univers, les estrelles de la nostra galàxia es dispersarien sense remei, volant en totes direccions en lloc de girar ordenadament al voltant d'una zona central.

En conclusió, volem dir que sense la matèria fosca no hauria galàxia, ja que la quantitat de matèria ordinària que conté no és suficient per mantenir-la unida i en ordre. Aquest és un mapa en 3D de la matèria fosca a l'Univers:
En un article del periòdic el mundo vam extreure que :

Walker i Peñarrubia van mesurar les posicions, velocitats i composicions químiques de diversos milers d'estrelles i, gràcies a aquestes dades, han arribat a demostrar que en ambdues galàxies la matèria fosca està distribuïda de manera bastant uniforme sobre extensions de diversos centenars d'anys-llum.

No hay comentarios:

Publicar un comentario