jueves, 3 de mayo de 2012

Teixits intel·ligents


Són teixits que poden sentir i reaccionar davant dels estímuls de l'entorn. Aquests estímuls poden ser tant mecànics, tèrmics, químics, magnètics, elèctrics, cardiovasculars, etc.
Són teixits que han estat dissenyats per a respondre una situació específica d'una manera totalment determinada. No s'ha inventat cap tipus de “cervell” per saber com respondre als estímuls rebuts, simplement han estat “programats” per tal de poder donar una resposta controlada a la situació plantejada; que pot ser, per exemple, canviar de color en funció de la temperatura o conduir electricitat si s'aplica pressió en un punt determinat del teixit.
Depenent de la seva funcionalitat, els teixits intel·ligents es poden classificar en tres categories:
1- Passiu Intel·ligent:
inclouen tots els teixits desenvolupats en la primera generació, els quals només poden captar estímuls o condicions medi ambientals.

2-Actiu Intel·ligent : comprenen els teixits intel·ligents de segona generació. És a dir, amb activadors i sensors,  són capaços de detectar una situació determinada i actuar. Els activadors actuen en funció de la senyal detectada . Aquests articles són els que tenen memòria de forma camaleònics, resistents a l'aigua i permeables al vapor, emmagatzemades de calor, reguladors de temperatura, absorbeixen vapor, vestits escalfats elèctricament.


3- Ultra Intel·ligent: són la tercera generació. Aquests teixits poden captar, reaccionar i adaptar-se als estímuls o condicions ambientals. Incorporen una unitat que funciona com a "cervell" la qual disposa de capacitats cognitives per a raonar i activar.
Un exemple és teixit intel·ligent ajuda a diagnosticar l'estat de salut - Investigadors de la Universitat Rovira i Virgili (URV) han desenvolupat un teixit intel·ligent que diagnostica l'estat de la salut de la persona que el vesteix. Ho fa gràcies a un tint de nanotubs de carboni que converteix a la peça de roba en un conductor elèctric capaç de detectar substàncies químiques presents en fluids corporals (com suor o orina).- L’investigador Francisco Andrade, del grup d'investigació de Quimiometria, Cualimetria i Nanosensors, lidera aquest projecte que converteix les fibres tèxtils en detectors de substàncies químiques i aporten dades sobre l'estat de salut, amb aplicacions també per a usos esportius.
El teixit banyat en un tint de nanotubs de carboni detecta les substàncies químiques presents en fluids corporals (com suor o orina) i les transforma en senyals elèctrics que es bolquen en un ordinador o en qualsevol dispositiu mòbil intel·ligent perquè les interpreti el metge o el propi usuari.
No hay comentarios:

Publicar un comentario